sobota 30. dubna 2016

Štrůdl...

... jablečný a hlavně tažený!!!... sice je pracnější, ale je ze všech štrůdlů nejlepší, vonící dětstvím a vzpomínkami na babičku, která ho uměla úplně nejvíc nej!!!! ♥

...já osobně ho pekla jen jednou jedinkrát a od té doby, co tu s námi babička už není, ho nepeče nikdo, ale všichni na něj vzpomínají a mají chuť... :) ta "pracnost" je hlavně v tom, že se těsto musí vytáhnout tak, aby bylo těsto průhledné jako papír...a to je i důvod, proč ho u nás nikdo jiný už nepeče... babička to zvládala zdatně... já asi budu potřebovat ještě pár let praxe... protože jsem se s tím docela prala...   :)

... ale přeci jen jsem se do něj odvážně pustila :)...

... přijde mi, že sice nechutná jako ten od babičky... ale to asi ani nemůže... naštěstí ostatním chutná, i mému tatínkovi, který ho naprosto miluje :)

... zmizel rychle...



Jablkový závin...
(M. Sandtnerová, Kuchařka, 1946)

Rozpočet pro 5 osob:
těsto: 35dkg hladké mouky - málo soli - 1/8l (125ml) vody - 3kapky octa - 1 vejce - 2dkg sádla
nádivka: 75dkg jablek - 10dkg strouh,housky - 3dkg másla - 6dkg cukru - skořice - 1/2kávové lžičky rumu - 6dkg másla na potření závinu i plechu - 3dkg hrozinek - 2dkg mandlí

Na vál si připravíme prosátou, hladkou mouku, uděláme důlek, přilijeme do něho vlahou vodu, ve které jsme rozpustily sádlo, sůl, ocet a umíchaly dobře vejce (řidší těsto). Těsto nejdříve pracujeme nožem a pak rukou tak dlouho, až je měkké, lesklé, tažné a nechytá se ruky ani válu (babička říkávala - dokud nezačne pod rukama jakoby "praskat" - a ono opravdu, když hnětete dost dlouho, začnou se v těstě tvořit bublinky a cítíte jak "praská" :)) . Pak z těsta uděláme bochánek, na vále jej přikryjeme vlahým kastrolem (nahřívám skleněnou místu v troubě) a necháme 1/4 hodiny odpočinouti. Pak položíme těsto na pomoučený ubrus, válečkem je trochu vyválíme, pořeme rozpuštěným máslem a opatrně a tence rukama vytáhneme (dotenka tak, co to jen jde - těsto je pak až průhledné...). Okraje ořízneme ostrým nožem, těsto posypeme na másle usmaženou, vychladlou strohanou houskou, do poloviny těsto posypeme oloupanými, tence na lístky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, očištěnými hrozinkami, loupanmi mandlemi a pokapeme je rumem. Pak závin pomocí ubrusu zatočíme, položíme jej na dobře pomaštěný plech, na povrchu jej potřeme máslem a dáme péci do přiměřeně vytopené trouby asi 1/2 hodiny. Mezi pečením potíráme povrch závinu máslem. Upečený pocukrujeme a prochladlý nakrájíme. Do závinu můžeme též přidati strouhanou citr. kůru.

... všimněte si, jak autorka tenkrát psala opravdu jen pro nás, ženy,... používala pouze "y" ... :)))


... a babi, já slibuji, že recept neodložím v zapomnění, ale znovuobnovím jeho pečení pro ty naše dva skřítky, aby nevyrostli pouze na štrůdlu z kupovaného listového těsta ;)... 


Vaše Šárka ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a pokud mi budete chtít zanechat komentář, předem moc děkuji ;) Vážím si toho a uděláte mi určitě radost ;)!